קרטל הספרים

ביום 27.10.2020 הרשיע בית המשפט המחוזי בירושלים מספר חברות להפצת ספרי לימוד, כמו גם נושאי משרה בהן, באישומים שעניינם קרטל ספרי הלימוד. מדובר בפרשה שהחלה בשנת 2008, העוסקת בחברות להפצת ספרי לימוד שתיאמו ביניהן הצעות מחיר לקראת מכרזים של משרד החינוך, לרבות החרמת חלק מהמרכזים. בשנת 2015 הגישה רשות התחרות הכלכלית כתב אישום כנגד שש חברות בטענה שלקחו חלק בתיאומים הנ"ל. העבירות העיקריות שבכתבי האישום הן צד להסדר כובד, צד להסדר כובל בנסיבות מחמירות וקבלת דבר במרמה.

פרויקט השאלת ספרי לימוד נועד לסייע בהוזלת מחירי ספרי הלימוד בישראל, להקל בנטל התשלומים המוטל על הורי התלמידים והתלמידות, ליתן הזדמנות שווה לכלל שכבות האוכלוסייה לרכוש סל ספרים מלא ומעודכן ובדרך זו לצמצם את הפערים בחברה ולקדם שוויון ההזדמנויות. החל משנה"ל תשע"ט, כל בתי הספר חויבו להפעיל תכנית להשאלת ספרים. האחריות להפעלת התוכנית ויישומה חלים על משרד החינוך, הרשויות המקומיות ובתי הספר. בשנים 2009-2008, משרד החינוך ערך מכרזים במטרה להקים מאגר של ספקי ספרים במחיר הטוב ביותר. לפי ממצאי בית-המשפט, החברות תיאמו ביניהן את המחירים שיציעו. תיאום המחירים אפשר לחברות לחלק ביניהן את הזכייה בבתי הספר השונים. בית-המשפט קבע שמדובר בתיאום שיטתי ורחב היקף. הקרטל פגע פגיעה קשה בציבור התלמידים והוריהם, בתחרות ובמטרת הפרויקט, בשל המרמה השיטתית.

בשנת 2012 פרסם משרד החינוך מכרז חדש. מדובר במכרז בהיקפים גדולים שנועד להביא להנחות משמעותיות. החברות המורשעות לא הגישו הצעה למכרז זה ולכן הואשמו בהחרמה מתואמת מתוך מטרה להשיא רווחים. המכרז בוטל ובשל לחץ הזמנים לקראת פתיחת שנת הלימודים, משרד החינוך נאלץ להגיע להסכם עם חברות הקרטל שהשיג הנחה נמוכה שיעור 10% בלבד מהמחיר הקטלוגי. מכרז נוסף פורסם בשנת 2013 על ידי החברה למשק וכלכלה בנושא השאלת ספרי לימוד. גם במקרה זה, חברות הקרטל נפגשו על מנת לתאם את החרמת המכרז. בנוסף, החברות תיאמו ביניהן את שיעור ההנחה שיציעו לבתי הספר, ותיאמו הנחה נוספת – נמוכה יותר – שיתנו במקרה שמשרד החינוך יפנה אליהם ישירות. בית המשפט קבע, שמדובר ב"התארגנות משמעותית, נרחבת שיטתית ומתוחכמת שנועדה לסכל את המכרז" ושהיא "בעלת נזק כספי של ממש בשל התיאום".

לסיכום,  בית המשפט הרשיע את הנאשמים – חברות ומנהליהן בעבירות של צד להסדר כובל, בחלק מן המקרים – בנסיבות מחמירות, ובקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. גזר הדין טרם ניתן.

נציין, כי בשנת 2015 הוגשה בקשה לאישור תובענה ייצוגית מטעם ארגון ההורים הארצי כנגד חברות הקרטל, בטענה שקרטל הספרים גרם נזק אדיר לציבור ההורים במדינה [תצ (מרכז) 30969-07-15 ארגון ההורים הארצי למערכת החינוך נ' משה כהן (פורסם בנבו, 25.03.2016)]. הדיון בתובענה הופסק והיא הועברה להידון בפני בורר.

להכרעת הדין לחצו כאן.

• פז מאיו קרופמן

עמיתת מחקר צעירה במרכז "חת" לחקר התחרות והרגולציה, סטודנטית תואר ראשון למשפטים במסלול האקדמי - המכללה למנהל.

מייל אישי: pazmk1@gmail.com